Sapare | Yüksekte Çalışma Eğitimi

Yüksekte Çalışma Eğitimi

Yüksekte çalışma eğitimi, düşme sonrası yaralanma yaşayabilecek seviyede yüksekte çalışan kişilerin güvenliğini sağlamak ve oluşabilecek iş kazalarının önüne geçebilmek için çalışanlara verilen eğitimdir. Yüksekte çalışma eğitimi, inşaat, depoculuk, rüzgar tribünü, dış cephe temizliği gibi işlerde çalışan ve yaptığı iş gereği düştüğü zaman hayati tehlike oluşturabilecek kişilerin alması gereken eğitimdir. Yüksekte çalışma, yaralanma riski bulunan işlerde çalışan kişilerin çalışma ortamına denilmektedir.

 

Türkiye’de özellikle inşaat sektöründe çok fazla iş kazası yaşanmaktadır. 3 ve 4 metre yükseklikten düşen kişilerin %85’i geçirdikleri kazada ciddi yaralanma, kalıcı hasar veya ölümle sonuçlanıyor. Yaşanan bu ölümlü kazaların %78’i yüksekte çalışma kaynaklıdır. Bu iş kazaları yalnızca inşaat sektöründe çalışan kişileri değil, merdiven ve iskele kullanarak çalışan tüm işçileri eğitim almadıkları sürece ciddi risk altında tutmaktadır.

 

Kimlerin yüksekte çalışma eğitimi alması zorunludur?

 

Yapı işlerinde olsun veya olmasın yüksekte çalışmanın söz konusu olduğu her iş veya işyeri için çalışanlara Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri gereği yaptıkları işe özgü olarak yüksekte çalışma ile ilgili eğitim verilmesi gerekir.

 

Bu işyeri Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamında ise bu Yönetmeliğin Ek-4 bölümünün “Yüksekte Çalışma” başlığı altında yer alan 2. maddesinin (g) bendinde “Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlikeler, riskler, kontrol tedbirleri ve güvenli çalışma yöntemleri konularında eğitim verilir.” hükmünde yer alan hususlar da dikkate alınmalıdır.

 

Yüksekte Çalışma Eğitimini Kimler Verebilir ?

 

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatında yüksekte çalışma eğiticisi diye bir tanım veya yüksekte çalışma eğitici belgesi diye bir belge tipi veya zorunluluğu yoktur. Benzer şekilde mevzuatımızda IRATA veya SPRAT gibi belgelere sahip olma zorunluluğuna da yer verilmemiştir.

 

Yüksekte çalışma ile ilgili eğitim, Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 13. Maddesinde belirtilen kişi veya kurumlar tarafından verilebilir.

 

Yani uzmanlık alanı yüksekte çalışmaya uygun olması kaydıyla bu eğitimi işyerinde görevli iş güvenliği uzmanı da verebilir.

 

 Bir işyerinde iş güvenliği uzmanı görevlendirilmiş olsa dahi yüksekte çalışma eğitimi dışarından farklı bir kişi veya kurumdan alınabilir mi?

 

Gerekli görülmesi halinde yüksekte çalışma ile ilgili eğitim; iş güvenliği uzmanı yerine Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 13. maddesinde belirtilen diğer kişi ve kuruluşlardan da alınabilir.

 

Yüksekte Çalışma Eğitimi Geçerlilik Süresi

 

Yüksekte çalışma eğitiminin geçerlilik süresi bulunmamaktadır ancak eğitim sürecinde kişiye verilen beceriler zaman içerisinde unutulabilir. Bunun yanı sıra eğitim esnasında yapılan uygulamalarda zamanla gelişmeler ve değişimler yaşanmaktadır. Çalışanlarının bilgilerinin taze tutulması ve gelişen teknoloji ile kullanılmaya başlayan yöntemler konusunda bilgileri taze kalması için 2 yılda bir yüksekte çalışma eğitimi yenilenmesi önerilmektedir.

 

Yüksekte Çalışma Eğitimi Kaç Saat Sürüyor?

 

Yüksekte çalışma eğitimi almak isteyenler için temel eğitim 1 gün / 8 saat içerisinde tamamlanır. Eğitime ileri seviye devam etmek isteyenler için 2 gün / 16 saat süren bir eğitime tabi tutulur.

 

Yüksekte Çalışma Eğitiminin Amacı

 

Yüksekte çalışacak kişilerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak bilgiler ile donanması ve kaza anlarında gerekli kurtarma görevlerini yerine getirebilecek seviyede eğitilmesini sağlamaktır.

 

Eğitimin Kapsamı

 

İşi gereği emniyet gerektirecek yüksekliklerde çalışması gereken personele yönelik özel bir programdır. Bu eğitim ile yüksekte çalışması gereken personelin güvenliği için gerekli bilgilendirmeler yapılır ve kurtarma becerilerini kazandıran uygulamalar da kişiye verilir. Verilen tüm uygulamalar alanına özgü emniyet gereksinimlerine göre düzenlenmiştir ve kurtarma konusu ilave edilerek tamamen işe özel bir program oluşturulmuştur. Yüksekte çalışma eğitimi programında teorik ve pratik eğitim iç içe verilir. Eğitim direkt olarak personelin iş yerinde verildiği takdirde daha etkin olacaktır. 

 

Eğitimin Koşulları

 

Yüksekte çalışmak için herhangi bir fiziksel ya da psikolojik engeli bulunmayan kişiler bu eğitimi alabilir. Bu eğitim bizzat iş yerinde veya işyerinin koşulları göz önünde bulundurularak verilir.


Yüksekte Çalışma Eğitimi İçeriği

 

     Yüksekte çalışma hakkında temel tanımlar

     Yüksekte güvenli çalışmanın yasal dayanakları

     Düşme durdurma sistemleri

     Emniyet alma kuralları

     Toplu korunma uygulamaları ve kişisel koruyucu donanımlar

     Kişisel koruyucu donanımların kontrol ve bakımı

     Merdiven, iskele ve platformlarda güvenli çalışma uygulamaları

     Sık kullanılan düğüm çeşitleri

     Askıda kalma şoku ve süresi

     Askıda kalan kişiyi kurtarma yöntemleri

 

Yüksekte Çalışma Eğitimi Fiyatları

 

Yüksekte çalışma eğitimi fiyatları, eğitimin kurumsal veya bireysel verilmesine göre değişmektedir. Bunun yanı sıra eğitimin temel düzeyde olması veya ileri seviyede olması da ücretin değişmesine neden olmaktadır. Yüksekte çalışma eğitimi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Sapare Whatsapp