Sapare | Eskişehir İşe Giriş Sağlık Raporu

Eskişehir İşe Giriş Sağlık Raporu

Eskişehir İş sağlığı güvenliği yönetmeliği ile işverenler, çalışmış oldukları işyeri ortamında maruz kalabilecekleri sağlık risklerini kontrol altında tutmaları gerekir. Bu nedenle çalışanlar işe girerken, iş değişimi olduğu zaman, sağlık nedenleri ile işten uzak tutulduğunda ve sonra işe geri döndüğünde, iş verenin de talebi doğrultusunda sağlık raporu bulundurmak zorunludur. İşe ilk giriş aşamasında alınacak olan sağlık raporu ise işçilerin başlayacakları işe uygun olup olmadığını tespit ederek, tüm riskler ele alınır.

 

Tehlikeli veya çok tehlikeli grupta yer alan işlerde çalışmak isteyen kişiler, yapacakları işe uygun olup olmadığını gösteren bir sağlık raporu alması gerekmektedir. İşe yeni başlayacak olanlar için işyeri hekimi tarafından sağlık tahlilleri uygulandıktan sonra çıkacak olan sonuçlar işyeri hekimi tarafından yapılacak olan fiziki muayene sonrası raporlar oluşturmaktadır. İşyeri hekiminin isteğine göre sağlık tahlillerinin hangi durumlarda yapılacağı değişkenlik gösterir.

 

İşe Giriş Sağlık Raporu Nedir ?

 

İşe giriş raporu, işyerlerinin kanunlar kapsamında çalışanlardan işe girerken almasını gerekli gördükleri bir rapordur. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilmeleri için çalışanlarından gerekli gördükleri bu rapor ilgili kurumlardan alınabilir. Genel sağlık taraması olarak da adlandırılan işe giriş sağlık raporu hastanelerden, sağlık ocaklarından alınabilir. Sağlık raporu kapsamına, kişinin tahlil değerleri, göz taraması, iç organları taraması ve daha birçok sonuç görüntülenebilir.

 

Sağlık taraması özellikle de sanayi, astım ve inşaat gibi yerlerde astım ve nefes darlığı rahatsızlığı olan kişilerde sağlık taraması yapması çok önemlidir. Sonuç olarak ilerleyen aşamalarda işyerinde meydana gelebilecek her türlü rahatsızlık ve iş kazası durumunda sorumluluk tamamen işverene yüklenecektir. Bu durum aynı zamanda kaza yapan çalışanın sağlık raporuna bakılarak da hareket edildiği bilinmelidir.

 

İşe Giriş Sağlık Raporu Ne Kadar Süre Geçerlidir ?

 

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmaya başlayacak kişilerin bilmesi gereken diğer bir detay, işe giriş sağlık raporunun geçerlilik süresidir. İşe girilirken alınan işe giriş sağlık raporunun geçerlilik süresi işyeri kapsamının tehlikeli sınıflarına göre sınıflara ayrılmaktadır.

 

Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç beş yılda bir, Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç üç yılda bir, Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç yılda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır.

 

İşe giriş sağlık raporları kanunlar kapsamında yine işletmelerin son derece önem vermesi gerektiği bir konudur. Bu nedenle işe giriş sağlık raporu geçerlilik süresine de bakıldığında kişilerin sağlık raporlarının süresi sona erdikten sonra yeniden sağlık raporu almaları gereklidir.

 

Kanunların kurallarına karşı bir durum olması halinde herhangi bir denetlemede çalışan ve işyeri bu durumdan dolayı ceza bile alabilir.

 

İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır ?

 

İşe giriş sağlık raporu sadece, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “SABİT TIBBİ TETKİK MEKANI” olarak yetkilendirilmiş olan ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (osgb) alınabilmektedir. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmak için sağlık muayeneleri; kesinlikle aile hekimleri, devlet hastaneleri ya da özel hastanelerden alınmamalıdır. Bu belgelerin yetkili osgb hekimleri tarafından alınmadığı zaman herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

 

İşe giriş sağlık raporu alınırken istenilen bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi gerekir. Bilhassa tehlikeli ve çok tehlikeli olarak ayrılan iş sınıflarında kişiye özel çıkarılmakta olan işe giriş sağlık raporlarının istenilen sürede talep edilerek işletmelere iletilmesi oldukça önemlidir.

 

İşi yapma sırasında herhangi bir sorun yada engelle karşılaşmadığına dair sağlık tarama sonuçlarına sahip olan kişilerin bu belgeleri işletmelere vermelidir. İşletmeler tarafından incelenecek olan bu belgeler sonucunda kişinin işe alınıp alınamayacağı da karar verilir.

 

İşe giriş sağlık raporu ve tahliller konusunda web sitemizde bulunan numaralar üzerinden firmamızı arayabilirsiniz. Sapare iş sağlığı ve güvenliği merkezimizden pazar günleri hariç haftanın 6 günü sabah 08:00 ve akşam 18:00 saatleri arasında işe giriş sağlık raporunuzu kolaylıkla alabilirsiniz.

 

İşe Giriş Sağlık Raporu Almak Zorunlu Mudur ?


İşe girişte sağlık raporu almak çalışanın sağlığı ve güvenliği açısından son derece önemlidir. İşe giriş aşamasında sağlık raporu alınmasının önemi şu şekildedir;

 

     İşe girerken sağlık raporu almak kanuni bir zorunluluktur.

     Osgb sağlık raporu alınmadan işe giriş yapılamaz.

     Çalışanların iş yerlerinde karşılaşacakları sağlık risklerine karşı sürekli gözetim için gereklidir.

     İşçilerin mevcut sağlık durumlarının ve güvenliklerinin korunması ve kontrol edilmesini sağlamaktadır.

     İş değişikliği ve yeni işe girişlerde yaptırmak zorunludur. Çünkü her işin kendisine göre farklı tehlikeleri bulunmaktadır.


İş, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılıyorsa işe girmek isteyen kişilerin sağlık raporu alması zorunludur.

Sapare Whatsapp